© Copyright 2020 - 2021 Mijnwoningruil.nl | Korte Hoefstraat 9-A, 5046DA Tilburg
KVK-nummer: 78723388 | BTW-nummer: NL003372000B75
© Gemaakt met liefde mijnwoningruil.nl
Bij woningruil verhuizen twee of meer hoofdhuurders naar elkaars woning. U hebt daarvoor toestemming nodig van de woningbouwvereniging of huurbaas. Lees hier hoe het werkt.
Het vinden van een passende andere huurwoning valt niet altijd mee.
Zeker niet in woonplaatsen waar de woningmarkt krap is.
Eén van de manieren om aan een andere huurwoning te komen is woningruil. Woningruil is het ruilen van een woning door twee of meer ruilpartners. In de meeste gevallen gaat het om twee huurders die van woning willen ruilen. Soms is er sprake van een driehoeksruil.
Er zijn twee mogelijkheden om een ruil tot stand te laten komen. De eerste mogelijkheid is dat beide verhuurders met een verzoek tot woningruil akkoord gaan. De tweede mogelijkheid is dat als de verhuurder geen toestemming geeft voor de ruil, de kantonrechter kan worden ingeschakeld.
Als u iemand bereid heeft gevonden met u van woning te ruilen kunt u aan de verhuurder toestemming vragen voor woningruil. U kunt dat verzoek het beste schriftelijk doen. In deze brief geeft u aan dat u van woning wilt ruilen en voert u de redenen daarvoor aan. Uw ruilpartner dient zijn eigen verhuurder om toestemming te vragen. Als beide verhuurders toestemming verlenen is de ruil bijna rond. Het kan namelijk zijn dat u of uw ruilpartner voor de nieuwe woning een huisvestingsvergunning nodig heeft. Informeer daarom vooraf bij de woonplaats waar de woning staat of u een vergunning voor die woning nodig heeft en of u aan de gestelde eisen voldoet.
Let op: als u samen met iemand anders (medehuurder) de woning huurt, dient u beide uw verhuurder toestemming voor de woningruil te vragen. Mocht een woningruil al hebben plaatsgevonden en blijkt achteraf dat uw medehuurder geen toestemming heeft verleend voor de ruil, dan loopt u het risico dat de ruil moet worden teruggedraaid. Met name in echtscheidingssituaties komt dat nog wel eens voor.
Verhuurders akkoord; nieuwe huurovereenkomsten:Als beide verhuurders toestemming voor de woningruil geven en de woonplaats de eventueel benodigde huisvestingsvergunning afgeeft of verklaart te zullen afgeven, kan de ruil daadwerkelijk plaatsvinden. In de meeste gevallen zullen verhuurders een nieuw huurcontract afsluiten. Een verhuurder kan ook aanbieden dat de bestaande huurovereenkomst door de nieuwe huurder wordt voortgezet. Alle rechten en plichten uit het bestaande huurcontract gaan over op degene die het contract voortzet. Dat betekent bijvoorbeeld dat u als nieuwe huurder de door uw ruilpartner in de woning aangebrachte veranderingen overneemt en aansprakelijk bent voor het herstel van die veranderingen aan het einde van uw huurperiode. Had uw ruilpartner een huurschuld, dan zult u die moeten betalen. Bij voortzetting van het huurcontract blijft de bestaande huurprijs van kracht. |
Verhuurder gaat niet akkoord met de woningruil of stelt onredelijke eisen; |
Belangenafweging en beslissing van de Kantonrechter:In het hierna volgende wordt uitgegaan van de situatie dat uw verhuurder uw ruilpartner niet als nieuwe huurder accepteert en dat u de kantonrechter inschakelt. Voordat de rechter beslist weegt hij uw belangen en die van uw verhuurder tegen elkaar af. De rechter kan uw vraag om de indeplaatsstelling alleen maar toewijzen als u een ‘zwaarwichtig belang’ bij de woningruil heeft. Enkele voorbeelden van een zwaarwichtig belang zijn:
Redenen voor het weigeren van de toestemming door de verhuurder kunnen zijn:
Als u een zwaarwichtig belang bij de woningruil kunt aantonen laat de rechter dat meestal zwaarder wegen dan het belang van uw verhuurder. De kantonrechter móet uw vordering afwijzen als uw ruilpartner onvoldoende financiële waarborg biedt de huur te kunnen betalen. Als de financiële positie van uw ruilpartner en u ongeveer gelijk is, zal de rechter uw vordering niet snel afwijzen. Indien voor uw woning een huisvestingsvergunning nodig is moet u ten behoeve van uw ruilpartner een principeverklaring van de woonplaats aan de kantonrechter kunnen overleggen waaruit blijkt dat deze in aanmerking komt voor een huisvestingsvergunning. |
Kantonrechter geeft toestemming voor de woningruil; |
U heeft zonder toestemming van uw verhuurder van woning geruild:Als u van woning heeft geruild zonder toestemming van de verhuurder en hij ook daarna niet akkoord gaat met de reeds tot stand gekomen ruil pleegt u wanprestatie. U kunt echter achteraf nog aan de kantonrechter vragen u te machtigen om uw ruilpartner in uw plaats te stellen. Het is niet verstandig om eerst te ruilen en daarna pas toestemming aan de rechter te vragen. Als de kantonrechter uw vordering afwijst bestaat de mogelijkheid dat uw ruilpartner op straat komt te staan. Zowel uw oude verhuurder als uw ruilpartner kunnen van u een schadevergoeding eisen. |
Geen van de woningen mag al leeg staan.
Geen van de ruilpartners mag al een ander huur- of koophuis hebben gevonden.
De verhuurders van beide woningen moeten toestemming geven. Dat kan een woningcorporatie zijn of een particuliere verhuurder.
Voor een woning van woningcorporatie met een huur tot € 737,14 geldt een inkomensgrens van € 39.055,- voor de nieuwe bewoner.
U moet de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben. U bent 18 jaar of ouder. U bent hoofdhuurder van een zelfstandige woning met een eigen huisnummer. U mag bij de aanvraag nog niet verhuisd zijn. Dat mag pas als u toestemming hebt gekregen. U moet een huisvestingsvergunning aanvragen.
Woningruil afdwingen: Wil een verhuurder niet meewerken aan woningruil? Dan kan de huurder de woningruil toch afdwingen door naar de kantonrechter te stappen. De kantonrechter bekijkt of de huurders belang hebben bij de woningruil. En of de ruilpartner de financiële verplichtingen kan nakomen. Twijfelt u of het zinvol is om naar de rechter te stappen? Dan kunt u zich laten adviseren door het Juridisch Loket https://www.juridischloket.nl/email-ons/.
Niet alle woningen mogen geruild worden Deze woningen zijn uitgesloten van woningruil: woningen die gesloopt of gerenoveerd worden. wisselwoningen (een huis waarin u tijdelijk woont als uw eigen huis wordt gerenoveerd)
Bij bijzondere typen woningen kunt u alleen ruilen met een huurder die ook aan de voorwaarden voldoet voor zo’n woning. Dit geldt voor: aangepaste woningen bejaardenwoningen seniorenwoningen met zorg (voorheen wibo-woningen, wonen in een beschermde omgeving) bedrijfswoningen (een huis dat bij een bedrijf hoort)
Toestemming nodig: U hebt voor beide woningen toestemming nodig van de eigenaar. Dat kan een woningcorporatie zijn of een particuliere verhuurder. Voor woningen van woningcorporaties verzorgt niet de gemeente, maar de woningcorporatie de huisvestingsvergunning.
Aanvragen: Gebruik het Aanvraagformulier woningruil van uw woningbouwvereniging. Of neem telefonisch contact op met de juiste afdeling van uw woningbouwvereniging. Dit moet u weten voordat u de vergunning aanvraagt: Voor woningen van woningcorporaties verzorgt de woningcorporatie de huisvestingsvergunning. Voordat u de vergunning aanvraagt, moet u al toestemming van de verhuurder(s) van uw huidige woning en toekomstige woning hebben.
U stuurt op: Volledig ingevuld formulier Aanvraag woningruil: met handtekeningen van de verhuurder(s). U stuurt het formulier op naar de juiste afdeling van uw woningbouwvereniging. Het postadres en mailadres staan op het formulier op de website van uw woningbouwvereniging.
© Copyright 2020 - 2021 Mijnwoningruil.nl | Korte Hoefstraat 9-A, 5046DA Tilburg
KVK-nummer: 78723388 | BTW-nummer: NL003372000B75
© Gemaakt met liefde mijnwoningruil.nl
Wij plaatsen cookies om onze uitingen te personaliseren en te verbeteren. We kunnen u op deze manier beter informeren over de ruilwoningen die passen bij uw interesses. Door op ‘Ja, dat wil ik’ te klikken geef je hier toestemming voor.